Ανελκυστήρες - αναβατόρια ΑΜΕΑ
Μια πολυκατοικία μόνο με σκάλες, είναι δύσκολα προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα, τα ειδικά σύστημα ανέλκυσης μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε χώρους πού σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατον. Οι ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ θεωρούνται απαραίτητοι για δημόσια κτήρια.
Προδιαγραφές για ανελκυστήρες ΑΜΕΑ.
- η θύρα εισόδου του ασανσέρ πρέπει να έχει αρκετό πλάτος – τουλάχιστον 0,80 μέτρα – ώστε ένα αναπηρικό αμαξίδιο να εισέλθει χωρίς πρόβλημα, Η είσοδος του ανελκυστήρα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη.
- Ο θάλαμος του ανελκυστήρα θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,10 μέτρα και μήκος 1,40 μέτρα.
- Τα κουμπιά του θαλάμου θα πρέπει να βρίσκονται σε ύψος κοντά στο ένα μέτρο, ώστε να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν ανάγλυφη, ηχητική και οπτική σήμανση για να μπορέσουν να είναι προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης.
- Κάθε θάλαμος θα πρέπει να έχει σε ύψος 1,30 μέτρα, τηλέφωνο συνδεδεμένο με την αστυνομία, την πυροσβεστική, και τον υπεύθυνο συντήρησης,
Χαρακτηριστικά Αναβατόριων
Τα αναβατόρια πρέπει και αυτά να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές.
- Σε περίπτωση βλάβης ή απώλειας ρεύματος, θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσουν με κάποιο εφεδρικό σύστημα. Για παράδειγμα σε περίπτωση απώλειας ρεύματος, υπάρχει μπαταρία η οποία ενεργοποιείτε για να συνεχίσει το αναβατόριο την λειτουργία του.
- Επειδή τα αναβατόρια λειτουργούν σε ανοιχτό περιβάλλον πρέπει να διαθέτουν συστήματα ανίχνευσης εμποδίων κατά την διάρκεια της διαδρομής τους.
Συντηρήσεις σε συστήματα ΑΜΕΑ
Όπως γίνεται αντιληπτό, τόσο τα αναβατόρια όσο και οι ανελκυστήρες ΑΜΕΑ, λόγο της φύσης τους αλλά και τον σκοπό που εξυπηρετούν, η συντήρηση τους απαιτεί διαφορετική μεταχείριση από ένα απλό ασανσέρ και θα πρέπει να γίνετε από έμπειρα γραφεία ανελκυστήρων. Στην Starlift δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, αρκετά χρόνια τώρα, και διαθέτουμε την τεχνογνωσία που απαιτείτε.